Dobroty z chlebového těsta, připravené na letním táboráku
Našli jste s naší pomocí ideální ohniště ve vaší blízkosti? Skvěle. Jste jen krůček od krásného zážitku a chutné svačinky nebo večeře. Kromě lahodných a šťavnatých špekáčků můžete sáhnout i po mnoha dalších laskominách, které lze opéct přímo nad otevřeným ohněm nebo nad žhavými uhlíky. Na opékací prut můžete napíchnout i další typy uzenin a proložit je slaninou, paprikou nebo jinou čerstvou zeleninou.
Pokud ale chcete vaše přátelé nebo rodinu potěšit něčím naprosto neočekávaným, zkuste jim připravit pochoutku z chlebového těsta, kterou si opečete přímo nad žhavými uhlíky.
Již doma si připravte skvěle vláčné těsto, složené z pár ingrediencí. Bude vám k tomu stačit kilo hladké mouky, 4 dl vody, 1 dl oleje nebo sádla, dvě lžičky soli a balení prášku do pečiva. Mouku můžete také smíchat 50:50 s tmavou celozrnnou moukou. Těsto dochuťte podle vaší chuti také kmínem, sušeným česnekem nebo sušenou cibulí. Pokud do těsta nedodáte tolik soli a koření, můžete dětem připravit i variantu na sladko, dochucenou skořicí, marmeládou nebo javorovým sirupem.
Těsto je vhodné nechat alespoň půl hodiny odležet, takže ničemu nevadí, když si těsto předem připravíte již doma.
Metody přípravy:
Placky – se dají z těsta připravit, pokud máte k dispozici starou plechovou pánev nebo velký plochý kámen, pořádně zahřátý nad ohněm.
Chleboví hadi – jsou ideální varianta do přírody, kde žádná pánev není po ruce. Stačí z těsta vyválet dlouhého hada, kterého obtočíte na čistém dřevěném prutu. Na konci prutu je vhodné těsto ke špičce přimáčknout, aby neohořela.
Důležité upozornění: Vždy hada opékejte až nad žhavými uhlíky nebo po boční straně ohně. Nikdy přímo nad plamenem. Hadi jsou hotoví, až se po stranách objeví načervenalá kůrčička.
Pokud na upečenou placku nebo hada dáte rozpustit malý kousek másla, dosáhnete naprosto skvělé chuti, kterou si zamilujete.