cs

Jak připravit nejlepší kotlíkový guláš?

Krásný slunný den, při kterém máte dostatek času a chcete si pořádně posedět a popovídat s přáteli nebo rodinou, doslova volá po vytříbené venkovní kulinařině. Inspirujte se našim kotlíkovým gulášem s hovězím masem a ďábelskými grilovacími klobáskami z produkce MP Krásno. Využijte času stráveného při přípravě guláše k pohodové konverzaci a užívejte si radosti z toho, že nikam nespěcháte.

Ingredience pro ten nejlepší kotlíkový guláš

  • 1 kg zadního hovězího masa (nejlépe z bio farmy)
  • 2 balení ďábelských grilovacích klobásek
  • 2 l červeného vína
  • 1,5 kg cibule
  • 1 kg mrkve
  • 100 g sladké mleté papriky
  • 2 palice česneku
  • 3 lžíce hrubozrnné soli
  • 50 g čerstvých bylinek (citrónový tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj)
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1,5 dcl oleje

Další vybavení:

  • Velký smaltovaný kotlík o obsahu alespoň 10 l
  • Trojnožka a řetěz na zavěšení kotlíku
  • Velká vařečka (nejméně 60 cm dlouhá)
  • Naběračka, nejlépe dřevěná.
  • Kožená pracovní rukavice na přidržování kotlíku.

Jak na to? Maso doporučujeme večer před přípravou guláše namarinovat. Očistěte bylinky, zbavte je stonků a překrojte je na drobné kousky., Maso nakrájejte na kostky velikosti 2x2x2 cm, osolte a opepřete. Přidejte bylinky a prolisovaný česnek. Poté vše zalijte červeným vínem a dejte na noc do chladničky.

Druhý den už stačí pokrájet všechnu cibuli na menší kostky a nasypat ji do kotlíku. Předem nakrájejte také ďábelské grilovací klobásky. Následně cibuli zalijte olejem a pověste na trojnožku nad oheň, který mezitím některý z vaší party přátel rozdělal. Dno kotlíku by mělo být jen nízko nad plamenem. Cibuli stále míchejte, dokud nezezlátne. Po zezlátnutí cibule Poté přidejte mletou červenou papriku a minutku dvě zarestujte. Poté do kotlíku přidejte naložené maso s vínem. Dejte pozor, na přidání masa je vhodné kotlík sundat z ohně. Houpající se kotlík není příliš stabilní a jistě byste neradi přišli o část oběda.

To pravé tajemství kotlíkového guláše tkví v pomalém vaření a přikládání pod kotlíkem. Oheň by neměl vyhasnout, ale neměl by šlehat ostrým plamenem, jinak se bude guláš připalovat ode dna a hrozí jeho zhořknutí. Tato příprava si ale žádá čas, konkrétně 2,5 hodiny na změknutí masa. Po této době přidejte do guláše na kolečka nakrájenou mrkev a vařte dalších dvacet minut až půl hodiny. Pokud by guláš příliš houstnul, není problém jej doplnit čistou vodou.

Trpělivost se v případě kotlíkového gulaše vyplatí. Po dlouhém vaření nad ohněm bude maso krásně měkké a šťavnaté a garantujeme vám, že si zaručeně všichni pochutnají.

Zdroj obrázku: Pixabay.com