5 nejlepších receptů na jídla pečená nad ohněm
Vezměte své kamarády nebo celou rodinu, připravte si batůžek na cestu a vyrazte na výlet k některému z ohnišť na naší mapě. Zejména po vydařeném výletu, kdy se s hladovým žaludkem dopravíte k ohništi, bude zasloužená bašta zlatým hřebem dne. Garantujeme vám, že si vysloužíte pochvalu a uslyšíte spokojené hlasité mlaskání.
Přinášíme vám 5 nejlepších receptů na skvělá jídla v přírodě:
Pečené brambůrky s cibulkou a klobáskou
Připravit si je můžete doma i přímo v přírodě. Geniálně jednoduché jídlo, které upečete jako balíček v alobalu v rozpálených uhlících.
Pro 4 osoby:
Ingredience:
1 kg brambor, 3 špekáčky nebo Valašské klobásy, 2 střední cibule nebo jarní cibulka
Koření: sůl, drcený pepř, drcený kmín, sušený nebo čerstvý česnek, sušená červená paprika
Příprava: Očištěné brambory i se slupkou nakrájejte na kostičky o hraně 1,5 cm. Klobásky nebo špekáčky rozkrájejte na tenká kolečka nebo kostičky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájejte na plátky a poté je prsty rozemněte na jednotlivé tenké pásky. Jarní cibulku na kolečka. Vše pořádně osolte a smíchejte dohromady. Díky tuku obsaženému v klobáskách nemusíte do směsi přidávat žádný další olej nebo tuk.
Nakrájenou a promíchanou směs rozdělte do 4 porcí a zabalte je do balíčku alobalu o více vrstvách. Konce zahněte tak, aby nedocházelo k vytékání šťávy. Již po 25 minutách se můžete těšit na lahodnou večeři v přírodě.
Brambory pečené v popelu
Pečení v popelu se nemusíte obávat. Jde o jednu z nejstarších metod pečení potravin vůbec. Popel přitom není pouze zdroj tepla, ale i chuti a vůně. Žhavý popel v ohništi, ideálně popel s bílou vrstvou na povrchu má ideální teplotu pro pečení. Urovnejte žhavý popel v ohništi do stejnoměrné vrstvy a položte na něj brambory. Tenkou vrstvou žhavých uhlíků brambory opětovně přihrňte. Brambory pečte minimálně 30 minut a poté je opatrně vyjměte z uhlíků.
Tip pro vás: Brambory můžete samozřejmě zabalit i do alobalu a omezit tak riziko spálení do hloubky, avšak připravíte se o část naprosto unikátní chuti a vůně.
Brambory pečené v ohni se neobejdou bez dodatečného dosolení. Skvělé jsou také s rozpuštěným máslem. Vynikající je spojení pečených brambor s dipem ze zakysané smetany se špetkou soli a pepře.
Brambory můžete doma také předvařit a zkrátit dobu jejich přípravy až o polovinu.
Co nikdy nedělat: Nepokládejte brambory do uhlíků, které jsou zbarveny do ruda, ani do otevřeného ohně. Neuhlídáte totiž délku a teplotu pečení a můžete vytáhnout brambory, které jsou spálené na uhel, nebo naopak nedopečené brambory.
Pečená jablka s karamelem
Pečená jablka jsou nestárnoucí táborákový evergreen, který nikdy neomrzí. Milují je děti i dospělí. Jak na to? Jablíčko nad ohněm opékejte tak dlouho, až jeho slupka zcela ztmavne nebo dokonce zčerná. Již v této fázi se můžete bez obav pustit do konzumace, jen předtím sloupněte slupku.
Ještě lepší to ale bude, když oloupané opečené jablko obalíte v cukru a necháte jej dále opékat do doby, než cukr zkaramelizuje. Garantujeme vám, že takto delikátní jablka jste ještě nejedli.
Opékaný sýr nad ohněm
Uznáváme, že opékání sýra nad ohněm je zkouška vaší zručnosti. Odměníte se však skvělou mňamkou, kterou si zamilujete vy i všichni vaši blízcí. Na opékání jsou vhodné jen některé druhy sýrů. Zejména vhodné jsou sýry s nižším obsahem tuku, například eidem 30% a nižší. Skvělé jsou i pařené sýry typu Parenica, která vydrží dlouho držet svůj tvar.
Ideální sýr na grilování a opékání je sýr Halloumi, původem z oblasti Kypru, vyráběný z ovčího a kozího mléka. Tento sýr snese i velmi vysoké teploty a prakticky se neroztéká. Můžete ho skvěle zkombinovat i se zeleninovým salátem, předem připraveným doma. Vegetariánům samozřejmě pro grilování doporučujeme variaci z tofu.
Grilované žampiony PortoBello
Žampiony PortoBello se díky své velikosti perfektně hodí na každý gril. Díky své masitosti a velikosti neztratí ani po zmenšení při pečení na své šťavnatosti a chuti.
Suroviny: 4 ks žampionů PortoBello, 2 lžičky balzamikového octa, drcený pepř, grilovací koření, rostlinný olej
Žampiony není nutné před kuchyňskou úpravou oloupat. Jednoduše žampiony očistěte a odstraňte nožičku. Poté okořeňte grilovacím kořením a zakápněte balzamikovým octem a olejem.
Na rozpáleném grilu položte žampiony nožičkou dolů a grilujte cca 3-5 minut. Poté je otočte a grilujte dalších 5-7 minut, ideálně tak, aby byly žampiony lehce křupavé a přitom vláčné.
Podávejte ihned po ugrilování. Skvěle doplňují chuť opékaných klobásek nebo uzenin. Hodí se i k hadům z chlebového těsta.
Zdroje obrázků:
beetycrocker.com
nytimes.com
blog.utahscouts.org
theroastedroot.net
ostrovnapadu.cz